HSSC Clerk Answer key 20 November Morning Session Question Paper Solution Key

HSSC Clerk Answer key 2016. 20 November Morning Session Clerk Exam Question Paper Solution Key/ Answer key is available below.

Ques 1. Maritime Summit 14 to 16 April In India?

Ans : Mumbai

Ques 2 : Cropping Session in India? (Wrong one)

Ans: C, The wheat crop is cultivated in north India during Kharif Season

Ques 3 : Madhubani Painting

Answer : Bihar

Ques 4 : In which activity Aruna Asaf Ali was involved in Women organizer in underground Activity?

Ans :

Ques 5 : Maximum time to conduct elections in villages if a panchayat is dissolved ?

Ans: 6 Months

Ques 6: Complete the series :: 28, 25, 5, 21, 18, 5, 14, -, –

Ans : 11, 5

Ques 7 : CMM, EOO, GQQ, —–, KUU

Ans : ISS

Ques 8 : Which word does not belong to others : Branch, Dirt, Leaf, Root

Ans : Dirt

Ques 9: Sponge is to Porous, As rubber is to

Ans : Solid

Ques 10 : Five Children are sitting in a row. S is sitting next to P, but not T. K is sitting Next to R who is sitting on the extreme left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S?

Ans : K and P.

Ques 11 : If selling Price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

Ans :

Ques 12 : In a Cricket team eleven, the average age of eleven players is 28 years. Out of these, the average ages of three groups of three players each are 25 years, 28 years and 30 years. The captain and te youngest player who is 11 year younger than the captain are not included in these groups. The age of the captain is?

Ans : 35 Years

Ques 13 : Reduce 368/575 to lowest

Ans : 16/25

Ques 14: Evaluate – power of 1/64 is -1/3

Ans :

Ques 15 : A cistern can be filled by a Tap in 4 hours while it emptied by another tap in 9 hours. If both the taps are opened simultaneously, then after how much time cistern will get filled.

Ans : 7.2 Hours

Ques 16 : Which amongst the following is largest endocrine gland in the Body?

Ans  Thyroid

Ques 17 : Now-a-days yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in the lamps ?

Ans : Sodium

Ques 18: A group ware is a?

Ans : Software

Ques 19 : The noble gas used for the treatment of cancer is ?

Ans: Radon

Ques 20 : PVC used for

Ans : Plastic Pipes

Ques 21 : Ancient city of Haryana known as Sarpadaman ( सर्पदमन ) ?

Ans : Safidon

Ques 22 : Liberty Shoes Production at

Answer : Karnal

Q. 23. Haryana city known as city of weavers ( जुलाहों का शहर )

Ans – Panipat

Q. 24. Nos of Members nominated in Rajya Sabha from Haryana ?

Ans – 05

Q. 25. चव्यन ऋषि की स्मृति में किस पहाड़ी पर मेला लगता है ?

Ans – Dhosi Hills

Q. 26. Name the king of Ballabhgarh martyred in independence war of 1857 ?

Answer – Nahar Singh

Q. 27. Which minister of Haryana launched Pashudhan Bima Yojana recently ?

Ans – OP Dhankar

HSSC Clerk 20th Nov Answer key 2016

Q. 28. Managing Director of HSIIDC –

Ans :Sudhir Rajpal

Q. 29. हरियाणा में राजा जनमेजय का सम्बन्ध किस शहर से –

Ans : Safidon

Q. 30. Ministry of Women and Child Development, Information, Public Relations and Cultural Affairs in Haryana –

Ans- Kavita Jain

Ques 31 :. How many administrative divisions are there in Haryana ?

Ans – 4 Divisions

Q. 32. First State Poet of Haryana ?

Ans – Udaybhan Hans

Ques 33: Boundary of Haryana District that does not touch any state ?

Ans – Rohtak

Ques 34 : Iron man of Haryana ?

Ans – Bansi Lal

Ques 35: Which district is formed of late ?

Ans – Palwal

Ques 36 : Birla Temple of Kurukshetra located –

Ans – Brahma Sarovar

Ques 37  : Which of the following is not the division of Haryana ?

Ans – Karnal

Ques 38. Who considered Guru Jambheshwar as the incarnation of Lord Vishnu ?

Ans – Bishnois

Qesu 39 . KMP stands for

Ans : Kundli Manesar Palwal

Ques 40 : Sakshi Malik DOB

Ans : 3 Sep, 1992

Ques 41 : Who guided Chandragupta Maurya to become the ruler of Magadh ?

Ans – Kautilya

Ques 42. Greek ambassador Megasthenes wrote a book  –

Ans – Indica

Ques 43. Which river originates in the Mansarovar region ?

Ans – The Brahmaputra

Ques 44. Singhbhum and Hazaribagh of Bihar famous for the minerals –

Ans: Coal

Ques 45:  First Indian State formed on the linguistic basis –

Ans – Andhra Pradesh

Ques 46 : Minimum age required for a person to become the Prime Minister of India ?

Ans: 25

Ques 47 : In Which 5 year plan had adopted “Removal of Poverty as its foremost objective?

Ans : Sixth

Ques 48: During whose rule was the rupee coin first minted in India ?

Answer – Sher Shah Suri

Ques 49 : Indian State which has given the most Nobel Prize Winners

Answer – West Bengal

Ques 50 :. Madhya Pradesh High Court located –

Ans – Jabalpur

Ques. 51. First Indian to win Oscar Award –

Answer – Bhanu Athaiya

Ques.52. First Indian Managing Director of the World Bank –

Answer – Gautam Kaji

Ques. 53. First General Election of India

Ans – 1951-52

Ques 54. Gandhi was assassinated on ?

Ans- Jan 30, 1948

Ques 55. United Nations Formed –

Ans – 24th Oct 1945

Ques 56. French Revolution Took place on

Ans – 1789

Ques 57. What do we call the imaginary lines parallel  to the equator ?

Ans – Longitudes

Ques 58. Kangaroo is the national emblem of which country ?

Ans – Australia

Ques 59. India became the member of UN in ?

Ans – 1945

Ques 60. Who founded the Red Cross ?

Ans – Henry Dunant

Ques 61. Which organ does a fish use for respiration ?

Ans – Gills

Ques 62. Lenses used for shortsightedness

Ans – Concave

Ques 63 :First Indian to score century in Test Cricket ?

Ans – Lala Amarnath

Ques 64 : Who started the ancient Olympic Games –

Answer – The Greeks

Ques 65. Baku is the capital of –

Ans – Azerbaijan

Ques 66. Kargil Diwas –

Ans- 26th July

Ques 67 : 1st Underground Museum of India?

Ans : Delhi

Ques 68 : 70 Saal Azadi Yaad Karo Kurbani composed by –

Ans : Dr Ghazal Sriniwas

Ques 69: Pema Khandu sworn in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh on –

Ans – 17th July 2016

Ques 70 : Rio Olympics held in?

Ans : Rio

Quest 71 : If the first and second digits in the sequence 5 9 8 1 3 2 7 4 3 8 are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits and so on, which digit would be the seventh counting to your left?

Ans : 8

Ques 72: Sitting in a row in front of a camera, Mr x is on the left of the person sitting in the center but is on the right of Mr Y. Mr P is on the right of Mr Z and Mr R is on the right of mr P. Mr R is the second person from the person sitting in the center. Who is the person sitting in the center?

Ans : Z

Ques 73: Choose the correct alternative. Poodle:Dog :: Moose:——

Ans: Deer

Ques 74 : in the four words, three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one

Akbar, Jahangir, Sha Jahan, Vikrmaditiya

Ans : Vikrmaditiya

Ques 75 : find the missing term – c4X, F9U, I16R?

Ans : L25O

Ques 76 : A milkman has 20 Litres of milk

Ans : 25%

Ques 77: One of the Buses

Ans : 8:9

Ques 78 :

Ans :

Ques 79 : Three times the first of the three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third Integer is?

Ans :

Ques 80: Some of rational number and its reciprocal is 13/6. Find the Number.

Ans : 3/2

Ques 81 : Alfred Nobel is associated with the invention of –

Ans : Dynamite

Ques 82: Banking of Curves on Roads or Railway tracks is done to provide?

Ans: Centripetal Force

Ques 83 : Diamond is the ———-form of Carbon?

Ans : A Crystalline

Ques 84 : Which gas Plants and Trees give out?

Ans : Oxygen

Ques 85 :Food digested in

Ans: Small Intestines

Ques 86 : Correctly Spelt world – octogenerarian , centenarian , prepreitor , amatuer

Ans: centenarian

Ques 87: Fill in the blanks : Suddenly she turned away—– the window and stood —-the glass

Ans : from, Before

Ques 88: It is the first time the painting has been displayed to the public.

Ans : exhibited

Ques 89: A conceited person is seldom liked. (Opposite)

Ans : Humble

Ques 90: A place where neither grass nor trees grow.

Ans : barren

Ques 91: ‘ जिसे पराजित न किया जा सके ‘

Ans: अपराजेय

Ques 92: ग्रहों के नाम सदैव होते हैं ?

Ans : कोई नहीं

Ques 93: आभूषण का पर्यायवाची नहीं है ?

Ans : हार

Ques 94 : हमारा जन्मसिद्ध अधिकार है ?

Ans : स्वतंत्रता

Ques 95  : पीताम्बर में समास

Ans : बहुब्रिही

Ques 96 : शरच्चंद्र का संधि विच्छेद

Ans: शरत् + चन्द्र

Ques 97 : सच्चरित्रता में उपसर्ग

ans: सत्

Ques 98: जो थोडा जानता हो

Ans: अल्पज्ञ

Ques 99: 1. चारू चन्द्र की चंचल किरणें खेल रही थी जल थल में 2 . मखमल के झूले पड़े हाथी सा टीला

Ans: अनुप्रास , उपमा

Ques 100 : कनक का अर्थ नहीं है ? सोना, धतूरा , कमल, गेहूँ

ans : कमल

11 thoughts on “HSSC Clerk Answer key 20 November Morning Session Question Paper Solution Key

  1. my dear friends do you now haryana ssc k result sabhi satets me sabse jyada late hote hai. ek saal hone wala hai kab doge result ya fir susaide kar lenge tab?

  2. Ar mam g eska answer 300 aaye ga okk for your kind information or more information in math call 9466396616

    1. Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.

      Then, 3(y – x) = (2y – x) y = 2x.

      Profit = Rs. (y – x) = Rs. (2x – x) = Rs. x.

      Profit % = x/x*100 % = 100%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *