HSSC Clerk 27 Nov answer key Evening session: Question paper solution pdf download

Below is the 27 Nov (Evening Session) Exam Question Paper Solution key/ Answer key. The question paper in pdf format download : Paper Set B

Answers are being added. Please stay tuned

Ques 1 : According to Census 2011, which district of Haryana possesses lowest women literacy rate ?

Ans : Mewat

Ques 2 : In 1797, which place of present Haryana was made as Capital by George Thomas ?

Ans : Jahazgarh (Jhajjar)

Ques 3 : Nahar Wildlife Sanctuary is located in which district of Haryana ?

Ans : Rewari

Ques 4 : Who was the Editor of ‘Haryana Tilak’ weekly magazine ?

Ans : Neki Ram Sharma

Ques 5 : In Haryana Government minister Krishan Lal Panwar belongs to which constituency ?

Ans : Israna

Ques 6 : Kakroi Micro Hydroelectrical Project is constructed on ?

Ans : Bhakhra

Ques 7 : Which of the following Lok-Sabha seat falls under General Category ?

Ans : Gurgaon

Ques 8 : ‘Satyarth Prakash’ is authored by ______ ?

Ans : Dayanand Saraswati

Ques 9 : In which field Shri Dinanath Batra contributed the most ?

Ans : Education

Ques 10 : Rio Olympics Bronze Medlist Shakshi Malik belongs to which village of Rohtak ?

Ans : Mokhra

Ques 11 : On advice of which Guru, Banda Bahadur left Sanyasa and started fighting wars ?

Ans : Guru Gobind Singh Ji

Ques 12 : In Haryana, majority of people are following the religion ?

Ans : Hindu

Ques 13 : Brahma Sarovar pilgrimage is located at ?

Ans : Kurukshetra

Ques 14 : Official language of Haryana is ?

Ans : Hindi

Ques 15 : Which of the following river is not originated from Shivalik range ?

Ans : Saraswati

Ques 16 : Rakhigarhi, which is associated with Harappan Civilization, is located in the district ?

Ans : Hissar

Ques 17 : Foundation of which University of Haryana was placed by Dr. Rajendra Prasad ?

Ans : Kurukshetra University

Ques 18 : The Headquarters of International Solar Alliance is established in which city of Haryana ?

Ans : Gurgaon

Ques 19 : Who is the well known (successful) Haryanvi film actor ?

Ans : Jagat jakhar

Ques 20 : In Haryana, Vulture Conservation and breeding centre is located at ?

Ans : Panchkula

Ques 21 : Name the military General of Alauddin Khilji who invaded the Tamil kingdoms and returned with great riches.

Ans : Malik Kafur

Ques 22 : Name the muslim king who could barely read or write, but at his court lived great poet Amir Khusro ?

Ans : Alaudin Khilji

Ques 23 : Which Indian State is not bisected by the Tropic of Cancer ?

Ans : Odisha

Ques 24 : Name the river which rises in the Aravalli ranges and enters the Arabian Sea through the Rann of Kutch ?

Ans : Amaravati or Luna (wait for the confirmation)

Ques 25 : Which article has given a special status to Jammu & Kashmir ?

Ans : 370

Ques 26 : Which is no longer a Fundamental Right ?

Ans : Right to property

Ques 27 : How many banks were nationalised in the year 1969 ?

Ans : 14

Ques 28 : On which of the following items is excise duty levied ?

Ans :

Ques 29 : Who of the following is not associated with Carnatic Music ?

Ans :

Ques 30 : Who composed the National Anthem ?

Ans : Rabindra Nath Tagore

Ques 31 : Who was the first Indian woman to win the Jananpith Award ?

Ans : Ashapoorna Devi

Ques 32 : When were electronic voting machines introduced for elections in India ?

Ans : 1998

Ques 33 : How many nuclear tests were conducted by India in May 1998 ?

Ans : 5

Ques 34 : In which year did Edmund Hillary and Tenzing Norgay reach the peak of Mt. Everest ?

Ans : 1953

Ques 35 : Who defeated Napolean in the battle of Waterloo ?

Ans : Gebhard Leberecht von Blucher

Ques 36 : When was Roman ruler Julius Ceaser assassinated ?

Ans : March 15, 44 BC

Ques 37 : What is the duration of a day at the equator ?

Ans : 12 Hours

Ques 38 : Which planet has two small satellites called Phobos and Deimos ?

Ans : Mars

Ques 39 : Where is the headquarters of the World Bank ?

Ans : Washington DC

Ques 40 : Where is the headquarters of the UN Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) ?

Ans : Paris

Ques 41 : Which of the following is not a mammal ?

Ans : Fish

Ques 42 : Which drug is extracted from the bark of a cinchona tree ?

Ans : quinine

Ques 43 : With which game is FIFA Cup associated ?

Ans : Football

Ques 44 : Khujraho is located in ________ ?

Ans : Madhya Pradesh

Ques 45 : What is the capital of Brazil ?

Ans : Brasilia

Ques 46 : Which committee has been constituted to prepare a draft plan on Ganga river ?

Ans : Girdhar Malviya Committee

Ques 47 : Who among the following has been chosen for the 23rd Rajiv Gandhi National Sadbhavna Award ?

Ans : Shubha Mudgal

Ques 48 : The first meeting of SAARC Home Ministers was held on May 11, 2006 at _______ ?

Ans : Dhaka

Ques 49 : “Yaad Karo Kurbani” celebration  was launched by the Prime Minister Narendra Modi on __________  ?

Ans : August 9, 2016

Ques 50 : The official name of Rio Olympics 2016 was ?

Ans : XXXI Olympiad

Ques 51 : 

Ans : 1

Ques 52 : Six friends A,B,C,D,E and F are sitting in a closed circle facing the center. A is facing D, C is between A and B, and also immediate right of A. F is between E and A. Who is to the immediate left of B ?

Ans : C

Ques 53 : Choose the correct alternative :

Reading : Knowledge :: Work : ?

Ans : Experience

Ques 54 : Choose the odd one ?

Ans : Bridge

Ques 55 : If in a certain language, DIUGNAL is the code for LANGUID, which word would be coded as ELKCAHS ?

Ans : SHACKLE

Ques 56 : Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number ?

Ans :

Ques 57 : The salaries of A,B and C are in the ratio 2 : 3 : 5, if the increments of 15%, 10% and 20% are done to their respective salaries. then find the new ratio of their salaries.

Ans : 23 : 33 : 60

Ques 58 : A number is doubled and 9 is added. If resultant is trebled, it becomes 75. What is that number ?

Ans : 8

Ques 59 : A and B together can complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days, in how many days can B alone complete that work ?

Ans : 6 days

Ques 60 : A man is walking at a rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. Find the length of the bridge ?

Ans : 1250 meters

Ques 61 : Hygrometer is used to measeure ___________ ?

Ans : Relative Humidity

Ques 62 : The element used in an electric filament is _______ ? 

Ans : Copper

Ques 63 : Which of the following is used for silvering of mirrors ?

Ans :

Ques 64 : Which of the following is the richest resource of Vitamin A ?

Ans : Apple

Ques 65 : Which of the following disease is caused by a virus ?

Ans :

Ques 66 : Out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word :      TACITURNITY

Ans : Hesitation

Ques 67 : Choose the word opposite in meaning to the given word 

KNOWLEDGE 

Ans : Ignorance

Ques 68 : Out of the four alternatives, choose the one which best conveys the meaning of the phrase

Code of diplomatic etiquette and precedence

Ans : Protocol

Ques 69 : Fill in the blanks with appropriate Preposition choosing from the four alternatives given below the sentence 

The art exhibition is to be officially opened _____ Wednesday ______ 2 pm ?

Ans : On, at

Ques 70 : Choose the correctly spelt word ?

Ans : avaricious

Ques 71 : भाषा की सबसे छोटी इकाई है ?

Ans : वर्ण

Ques 72 : घी-खिचड़ी होना” मुहावरे का क्या अर्थ है ?

Ans : खूब घुलना-मिलना

Ques 73 : खण्डन का विलोम शब्द क्या है ?

Ans : सम्पूर्ण

Ques 74 : “बड़े भाई” के लिए शब्द है ?

Ans : अग्रज

Ques 75 : विसर्ग का उच्चारण किसकी भांति होता है ?

Ans : ह

Ques 76 : “सच्चिदानंद” का सही संधि-विग्रह है ?

Ans : सत् + चित् + आनन्द

Ques 77 : ‘महत्ता’ में कौन सा प्रत्यय है ?

Ans : ता

Ques 78 : ‘अजातशत्रु’ वह होता है ?

Ans : जिसका कोई शत्रु पैदा ना हुआ हो

Ques 79 : वर्ग अ में दिते गए शब्दों को उनके विपरीतार्थक (विलोम) के साथ वर्ग ‘ब’ से मिलान कीजिए :

     वर्ग ‘अ’         वर्ग ‘ब’

1. उदार            संपन्न

2. गौरव            पुरस्कार

3. तिरस्कार       लाघव

4. विपन्न            कृपण

Ans : 4, 3, 2, 1

Ques 80 : परम+ईश्वर का संधि रूप होगा ?

Ans : परमेश्वर

Ques 81 : Mount Sinabung Volcano, which erupted recently, is located in which country ?

Ans : Indonesia

Ques 82 : The famous Sun Temple is located in which Indian state ?

Ans : Konark, Odisha

Ques 83 : Who amongst the following revolutionaries was not involved in the Alipore Bomb case ?

Ans : Bipin Chander Pal

Ques 84 : Which city of India is having highest population ?

Ans : Mumbai

Ques 85 : Which one is called Upper House of the Parliament ?

Ans : Rajya Sabha

Ques 86 : Arrange the words given below in a proper order and choose the most appropriate sequence from the alternatives provided below the question

  1. Yarn            2. Plant          3. Saree          4. Cotton         5. Cloth

Ans : 2,4,1,5,3

Ques 87 : Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes first.

(A) Conceive

(B) Diurnal

(C) Conceit

(D) Concentrate

Ans : Conceit

Ques 88 : Pune is bigger than Jhansi and Sitapur is bigger than Chittor. Raigarh is not as big as Jhansi, but is bigger than Sitapur. Which is the smallest ?

Ans : Chittor

Ques 89 : Choose the correct alternative.

Elegance : Vulgarity :: Graceful : ?

Ans : Awkward

Ques 90 : Find out the wrong term in the given series.

56, 72, 90, 110, 132, 150

Ans : 150

Ques 91 : A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying and selling, by using false weights. His total gain is

Ans : 20%

Ques 92 : In a class there are three divisions. The number of students and average marks in mathematics in the three divisions are 30, 40, 30 and 40%, 30% and 50% respectively. What are the average marks in mathematics of the class ?

Ans : 40

Ques 93 : If LCM of two numbers is 693, HCF of same two numbers is 11 and one number is 99 then find the other.

Ans : 77

Ques 94 : If (0.04)-1.5 = x, then x is eual to ?

Ans :

Ques 95 : Pipe A can fill the tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open simultaneously, in how many hours will the tank be filled ?

Ans : 3 hours

Ques 96 : Gas balloons are filled with ?

Ans : Helium

Ques 97 : Which of the following are the examples of electromagnetic waves ?

Ans :

Ques 98 : Which metal is used in storage batteries ?

Ans : Lead

Ques 99 : Which lenses are used by people having short-sightedness ?

Ans : Concave lense

Ques 100 : The highest point in the blood pressure or upper reading of blood pressure is called

Ans :

Click here to download HSSC Clerk 27 Nov (Evening Session) question paper in pdf format

28 thoughts on “HSSC Clerk 27 Nov answer key Evening session: Question paper solution pdf download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *