HSSC Clerk 27 November Answer key Morning Session Question paper solution pdf download

Below is the 27 Nov Exam Question Paper Solution key/ Answer key. The question paper is SET is D.

Ques  1. Count each 7 which is not immediately preceded by 5 but is immediately followed by either 2or 3. How many  such 7’s are there ?

5 7 2 6 5 7 3 8 3 7 3 2 5 7 2 7 3 4 8 2 6 7 8

Ans : 2

Ques 2. Five persons A , B , C , D and E are sitting in a row you such that D is on the left of C and B is on the right of E. A is on the right of C and B is on the left of D. If E occupies a corner position , then who is sitting in the center .

Ans:  D

Ques 3.Choose the correct alternative

Fossils : Creatures :: Mummies : ?

Ans: (B) Human Beings

Ques 4. Choose out the odd one

Intimacy , Enmity , Attachment , Friendship

Ans: Enmity

Ques 5. If FULFNHW is the code for CRICKET , then EULGH is the code for which word

Ans: BRIDE

Ques 6. A trader sold an article at a loss of 5% but when he increased the selling price by 65 he gained 3.33%on the cost price .If he sells the same article at 936 , what is the profit percentage ?

Ans: 20

Ques 7. My average expenses for 4 days is 6.00. I spent 7.70 on first day and 6.30 on second day . If I spent 10 on third day , what did I spend on the fourth day ?

Ans: None Of The Above

Ques 8.If 5^a=3125, then a^3=_____

Ans: 125

Ques 9. A two digit number is such that the product of digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed . The number is

Ans: 24

Ques 10. Find the number , difference between number and its 3/5 is 50.

Ans: 125

Ques 11.  Fathometer is used to measure

Ans: Sound Intensity

Ques 12. When milk is churned , the cream is separated from it due to

Ans: Centrifugal Force

Ques 13.Which of the following is widely used as an anesthetic

Ans: Chloroform

Ques 14. Which gland in human body is called the master gland

Ans: Pituatary

Ques 15. Meningitis is caused by

Ans: Virus menin

Ques 16. Choose which best expresses the meaning of word

VERATE

Ans: Scold

Ques 17 . Choose opposite of word LACONIC

Ans: prolix

Ques 18. choose one word

Informal business communication with a personal signature.

Ans: Agendum

Ques 19. Fill in the blanks

His path was beset ______ difficulties.

Ans: With

Ques 20. Choose correctly spelt word

Conglomerate , Congolmerate , Congolmarete , Cnoglomerate

Ans: 1st Conglomerate

Ques 21. प्रेमचंद रचित ग्रन्थ कौन सा है ?

गोदान

Ques 22. “अपनी गली में कुत्ता भी शेर” इस लोकोक्ति का सही अर्थ क्या है ?

Ans : अपने क्षेत्र में सभी ताकतवर होते हैं

Ques 23. मानक हिंदी का विकास किस बोली से हुआ ?

Ans: खड़ी बोली

Ques 24. सदाचार का संधि विच्छेद

Ans: सत् + आचार

Ques 25. ‘जो आँखों के सामने हो’ के लिए एक शब्द लिखो

Ans: प्रत्यक्ष

Ques 26. ‘उद्घाटन’ का सही संधि विग्रह

Ans: उत् + घाटन

Ques 27. वर्ग ‘अ’ और वर्ग ‘ब’ से समानार्थी शब्दों का मिलान कीजिये

वर्ग ‘अ’ – 1. पीयूष  2.  विपिन   3. पुण्डरीक  4. मकरध्वज

वर्ग ‘ब’  – 1. मन्मथ  2. सोम   3. तामरस   4.  कानन

Ans: (C) 2   4   3   1

Ques 28. जो अच्छा (सुन्दर) बोलता हो वह

Ans: वाग्मी

Ques 29. अलंकार बताओ :

माला फेरत जुग भया, फिर ना मन का फेर

करका मनका डारि दे, मनका-मनका फेर

Ans: यमक अलंकार

Ques 30. “भगवान पीताम्बर आप सबका कल्याण करें” समास विग्रह और समास का नाम बताओ

Ans: पीत (पीला) है अम्बर जिसका वह अर्थात श्रीकृष्ण — बहुब्रिही समास

Ques 31.The 42nd G-7 Summit was held in which country ?

Ans: Japan

Ques 32. The renowed Sanskrit drama “Abhigyan Sankutlam” was written by

Ans: Kalidas

Ques 33. Salt March , Dandi March Or Salt Satyagrah in India led by Mahatma Gandhi was started in

Ans: 1930

Ques 34. According to 2011 census report which is the most populous state of India

Ans: Utter Pradesh

Ques 35. Indian armed forces are under the management of which ministry

Ans: Defence Ministry

Ques 36. Arrange following words in proper order

1.Poverty

2.Population

  1. Death

4.Unemployment

  1. Disease

Ans: 2 4 1 5 3

Ques 37.Arrange following words in alphabetical order choose first

Ans: Grease

Ques 38. Five children were administrated psychological test to know thiere intellectual levels. In the report , psychologist pointed out that the child A is less intelligent then B. The child C less intelligent than D. The child B is less intelligent than child C and A is more intelligent than child E. Which child is the most intelligent ?

Ans: child D

Ques 39.Market : Demand :: Farming : ?

Ans: Supply

Ques 40. Find wrong in the series

380 , 188 , 92 , 48 , 20 , 8 , 2

Ans:

Ques 41. A vendor bought toffees at 6 for a rupee . How many for a rupee must he sell to gain 20% ?

Ans: 5

Ques 42. The average income of a group of 9 workers is 137.30 and that of another group of 7 workers is 95.06. The average income of all the persons is

Ans: 118.82

Ques 43. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36 . What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is

Ans: 8

Ques 44. If 3^(x-y)=27 and 3^(x+y)=243 , then x is equal to

Ans: 4

Ques 45.A water tanker is two fifth full. Pipe A can fill the tank in 10 minutes and pipe B can empty in 6 minutes . If both the pipes are open , how long will it take to empty or fill the tank completely ?

Ans:

Ques 46. Mark the wrong combination

Ans: 4th

Ques 47.When iron and wood are exposed to sunlight , the iron rod becomes hot quickly because

Ans: Greater thermal Conductivity of Iron

Ques 48. Permanent hardness of water is due to the presence of

Ans: calcium sulfate

Ques 49. Which of the following in the human body is affected by leukemia

Ans: Blood

Ques 50. The largest part of human brain is

Ans: Cerebrum

Ques 51.Bhakt and musician  , Surdas was contemporary of

Ans:  Akbar

Ques 52. Most ancient ‘Vat-Vriksha’ (Banyan tree), which is considered to be associated with ‘Geeta Gyan’ , is located at

Ans: Jyotisar

Ques 53. Which city of Haryana is called “Power House Of Boxing”?

Ans: Bhiwani

Ques 54. Which of the following river formed the boundary line between Haryana and Utter Pardesh ?

Ans: Yamuna

Ques 55.Which of the following city is not included in national capital region ?

Ans: Hisar

Ques 56. Which district is formed at last ?

Ans: Palwal

Ques 57. The number of lok sabha seats of the Haryana is

Ans: 10

Ques 58.Which pilgrimage is located at the Kheri Gujjar Village of Sonipat  district ?

Ans: Satkunbha Pilgrimage

Ques 59. What is the name of garden situated at Pinjore ?

Ans: Yadavindra Garden

Ques 60.  On which National Highway Dharuhera Industrial Region is located ?

Ans: Delhi – Jaipur

Ques 61. In which city , Hindustaan Machine Tools (HMT) Ltd is located ?

Ans: Pinjore

Ques 62. Government Sugar Mill in Kurukshetra district is situated at

Ans:Shahbad

Ques 63.Kala Teetar Tourist Place is in which district of Haryana ?

Ans: Sirsa

Ques 64. Teej festival falls in which month

Ans: Saavan

Ques 65. All craftsman and artists of India participated in which fair of Haryana ?

Ans: Surajkund Craft Mela

Ques 66. Khalsa Sect is formed in the month of

Ans: vaisakh

Ques 67. Ever flowing river through Haryana

Ans: Yamuna

Ques 68. The city Ghronda is located in which district of Haryana ?

Ans: Karnal

Ques 69. It is believed that , the artist ___has started the Saang of Haryana

Ans: Deep Chand

Ques 70. Which of the following is/are objective(s) of Pashudhan Bima Yojna of Haryana Government launched on July, 2016 ?

Ans: All of the above

Ques 71. Who started the construction of the famous Qutub Minar ?

Ans:Qitub-ud-Din Aibak

Ques 72. Who was the first woman to rule Delhi ?

Ans: Razia Sultan

Ques 73. On which west-flowing river is the Jog Falls located

Ans: Sharsvati

Ques 74. Which is the home of the Asiatic Lion ?

Ans: Gir National Park

Ques 75. By which constitutional amendment was the voting age reduced from 21 to 18 years ?

Ans: 61st 1988

Ques 76. How many Fundamental Rights were provided to the Indian citizens  in the original Constitution ?

Ans: 7

Ques 77.Which period did the First Five-Year Plan cover ?

Ans: 1951-56

Ques 78. When was the Decimal currency system introduced in India ?

Ans: 1 April 1957

Ques 79. When was the National Emblem adopted ?

Ans: 26 Jan 1950

Ques 80.In which state is the Gol Gumbaz , the largest dome , located ?

Ans: Karnataka

Ques 81.Who was the first Indian to be the President of the International Court of Justice ?

Ans: Dr. Nagendar Singh

Ques 82. Which is the country’s longest beach ?

Ans: Marina Beach

Ques 83. In which year was PIN code introduced ?

Ans:1972

Ques 84.In which  year was the Metric system of  wieghts and measures took effect in India ?

Ans: 1956

Ques 85. In which year was South African leader Nelson Mandela sentenced to life imprisonment ?

Ans: 1964

Ques 86. In which year did Napoleon became the Emperor of France

Ans: 1804

Ques 87.What causes day and night

Ans:Earth’s rotation

Ques 88. What is the atmospheric layer close to the earth’s surface

Ans: Troposphere

Ques 89.Where is the headquarters of the Amnesty International ?

Ans: London

Ques 90. In which year was the International Labour Organisation established

Ans:1919

Ques 91. How many pairs of walking legs does a cockroach  have

Ans: 3

Ques 92. Which natural element has the highest melting point ?

Ans: Carbon

Ques 93. Which country won the first Cricket World Cup

Ans:West indies

Ques 94.With which of the following games is Wimbledon associated

Ans: Lawn Tennis

Ques 95.How long does it take for the moon to revolve around the Earth

Ans: 27 Days 7 Hour 43 Min

Ques 96. Inderjeet singh associated with which of the following game

Ans: Shot put

Ques 97. Michael Felps won five gold medal in Rio 2016 olympics . He belongs to

Ans: USA

Ques 98. Who is Newly elected president of Asian Development Bank

Ans: Takehiko Nakao

Ques 99.The present Lieutenant Governor of the Puducherry is

Ans: Kiran Bedi

Ques 100.Rio olympics -2016 was held between

Ans: 5-21 August

 

21 thoughts on “HSSC Clerk 27 November Answer key Morning Session Question paper solution pdf download

    1. Areyy aap to top Kroge…… coaching kaha lete the…. institute btao…..mujhe bhii coaching leni h……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *