HSSC Clerk Answer key 4 December Evening session question paper solution

HSSC Clerk 4 December exam evening session Answer key/ Question paper solution key. Download question paper pdf here

Ques 1. The main constituent of haemoglobin is

Ans : Iron

Ques 2. In 1526 the famous battle Babar and Ibrahim Lodi of  was fought at..

Ans: Panipat

Ques 3. Kalpana Chawla died in the space mission on

Ans: 1 feb 2003

Ques 4. Who was the first Governor of Haryana ?

Ans: Dharamveer

Ques 5. Which breed of buffaloes is famous in Haryana ?

Ans: Murrah

Ques 6. ‘Haryana day’ is celebrated on

Ans: 1 November

Ques 7. Where is the Manji Sahib Gurudwara situated ?

Ans: Ambala

Ques 8. Geeta Jutsi the famous player of Haryana is associated with

Ans: Athelitcs

Ques 9. How many seats are allotted for the Members of Rajya Sabha from Haryana State ?

Ans: 5

Ques 10. Who had launched ‘Sandesh’ weekly magazine ?

Ans: Nekiram Sharma

Ques 11. What is the script of Ashoka Stambha ?

Ans: Brahmi Script

Ques 12. Which is the official language of Haryana ?  

Ans: Hindi

Ques 13. Which Chief Minister of Haryana became Deputy Prime Minister ?

Ans: Devi Lal

Ques 14. Which state is to the east of Haryana ?

Ans: Uttar Pradesh

Ques 15. Which is the largest city of Haryana State according to area ?

Ans: Faridabad

Ques 16. Which King was popularly called Hemu ?

Ans: Samrat Hemchander Vikrmaditya

Ques 17 . King Harshavardhana established his capital at Thanesar near Kurukshetra in the

Ans: 7th

Ques 18. Badkhal Lake is a natural lake situated in the _______  of Haryana State.

Ans: Faridabad

Ques 19. National Dairy Research Institute (NDRI) headquarters shifted to Karnal in the year

Ans: 1955

Ques 20. Which district is declared as 22″ district of Haryana ?

Ans: Charkhi Dadri

Ques 21. Who is the Agriculture Minister of Haryana State ?

Ans: Om Prakash Dhankhar

Ques 22. During British power in India ‘Doctrine of Lapse’ was associated with

Ans: Dalhousie

Ques 23. Who of the following did not Participate in the revolt of 1857 ?

Ans: Chandrashekhar Azad

Ques 24. Area-wise which of the following largest state of India ?

Ans: Rajasthan

Ques 25. Stockholm is the capital of

Ans: Sweden

Ques 26. Who was the chairman of the commission set up to review the Centre-State relations ?

Ans: R. S. Sarkaria

Ques 27. The normal tenure of the U.N. Secretary-General is

Ans: 4 years

Ques 28. Whose signature appears on 100-rupee notes ?

 Ans: the RBI Governor

Ques 29. With which historical personality is the Raigarh fort associated ?

Ans: Shivaji

Ques 30. When did Mother Teresa receive the Nobel Peace Prize ?

Ans: 1979

Ques 31. Which of the following is the national tree of India ?

Ans: Banyan Tree

Ques 32. Chilka lake is in

 Ans: Odisha

Ques 33. What does the term “Third World” mean ?

Ans: The developing Countries

Ques 34. In which year was Hindi came into effect as the official language of the Union of India ?

Ans: 1965

Ques 35. From which country was India’s first satellite Aryabhatta launched in 1975 ?

Ans: Soviet Union

Ques 36. With which sport is the term “Grandslam” associated ?

Ans: Lawn Tennis

Ques 37. The Rangaswamy Cup is associated with

Ans: Hockey

Ques 38. Where is the ‘doldrums belt’ located.

Ans: Near the Equator

Ques 39. Which of the following planets has no natural satellites ?

Ans: Venus

Ques 40. Where is the permanent Secretariat of SAARC located?

Ans: Kathmandu

Ques 41. Who was the first Secretary General of SAARC ?

Ans: Abul Ahsan

Ques 42. Which of the following gases do plants and trees give out during photosynthesis ?

Ans: Oxygen

Ques 43. Name the branch of science which deals with the study of sound and sound waves.

Ans: Acoustics

Ques 44. What is the duration of the President’s rule in a state in the first instance ?

Ans: Six Months

Ques 45. NITI Aayog has replaced the

Ans: Planning Commission

Ques 46. At what temperature does silver melt ?

Ans:

Ques 47. Which of the following is inducted into the 2016 ICC Cricket Hall of Fame ?

Ans: Mttiah Murlitharan

Ques 48. The Indian Olympic Association (I0A) was announced a cash award of  for the gold medal winning athlete in the Rio Olympics.

Ans: 50 lakh

Ques 49. Which State Govt. recently launched Quit India 2 – from Swaraaj to Suraaj initiative to mark the 750 Anniversary of Quit India Movement ?

Ans: Maharashtra

Ques 50. Who takes oath as the New Chief Minister of Gujarat ?

Ans: Vijay Rupani

Ques 51. Who won the Wimbledon 2016 men’s single title ?

Ans: Andy Murray

Ques 52. Four Pairs of words are’ given, out of which the words in three pairs bear a certain common relationship. Choose the Pair in Which the words are differently related.

Ans: Clerk : File

Ques 53. Choose the odd one. (A) BdEg (B) KmNp (C) PrSu (D) TwXz

Ans: TwXz

Ques 54. In the series 2, 6, 18, 54, …, what will be the 8′ term ?

Ans: 4374

Ques 55. In the given letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

a____ bccb____ ca____ cca_____ baab_____ c

Ans:

Ques 56. If ENGLAND is written as 1234526 and FRANCE is written as 785291, how is GREECE coded ?

Ans: 381191

Ques 57. Evaluate 71369

Ans: 1213

Ques 58. Rs. 120 are divided among A, B, C such that A’s share is Rs. 20 more than B’s, and Rs 20 less than C’s. What is the B’s share ?

Ans: 20

Ques 59. The ages of two persons differ by 20 years. If 5 years ago, the elder one be 5 times as old as the younger one. Their present ages (in years) are respectively

Ans: 30, 10

Ques 60. A can finish a work in 18 days and B can do same work in half the time taken by A, then working together, what part of same work they can finish in a day ?

Ans: 1/6

Ques 61. An athlete runs 200 metres in 24 seconds. His speed is

Ans: 10 km/hr

Ques 62. Which metal found in free state ?

Ans:

Ques 63. Diamond is an allotropic form of

Ans: Carbon

Ques 64. Name the enzyme present in saliva which breaks down starch ?

Ans: Amylase

Ques 65. Tissue which transport water in plant

Ans: Xylem

Ques 66. Apparatus used to me of electric. current asure magnitude

Ans: Ammeter

Ques 67. Out of the given alternatives, choose one which best expresses the Meaning of the given word. SUMPTUOUS

Ans: Lavish

Ques 68. Choose the word opposite in COSSET meaning to the given word.

Ans: Neglect

Ques 69. Out of the four alternatives, choose the one which best conveys the meaning of the phrase. To remove the skin of a potato or an orange.

 Ans: Peel

Ques 70. Fill in the blank with appropriate Preposition choosing one from the four alternatives given below the sentence : Please pay attention _______  what the speaker is saying.

Ans: To

Ques 71. Choose the correctly spelt word.

Ans: Philharmonic

Ques 72. ‘काला नाग’ मुहावरे का सही अर्थ क्या है ?

Ans: घातक व्यक्ति

Ques 73. साकेत काव्य के लेखक कौन हैं ?

Ans: मैथिलीशरण गुप्त

Ques 74. प्रसून शब्द का सही पर्यायवाची शब्द कौन सा है ?

Ans: सरोज

Ques 75. हरिवंशराय बच्चन का जन्म कहाँ हुआ था ?

Ans: प्रयाग

Ques 76. परिहस सरिस धर्म नहिं भाई, पर पीड़ा सम नहिं अधमाई

ये पंक्तियाँ किस कवी ने लिखी हैं ?

Ans: तुलसीदास

Ques 77. ‘महा + उर्मी’ का संधि रूप होगा

Ans: महोर्मि

Ques 78. निम्न शब्द समूह के लिए उपयुक्त शब्द का चयन कीजिये

जो कभी नहीं मरता हो

Ans: अमर

Ques 79.

Ans:

Ques 80. ‘सुगम’ शब्द का विलोम रूप होता है ?

Ans: दुर्गम

Ques 81.

Ans:

Ques 82. Which committee has submitted its report on New Education Policy In May 2016 ?

Ans: T.S.R. Subriamaniam Committe

Ques 83. Garba a popular folk dance is associated with which Indian state ?

Ans: Gujarat

Ques 84. In the context of the Indian freedom struggle, 1905 is well known for which one of the following reasons ?

Ans: Bengal Partition

Ques 85. Which one of the following has the least population ?

Ans: Lakshadweep

Ques 86. What is the term fixed for the members of Rajya Sabha ?

Ans: 6 years

Ques 87. Arrange the words given below in proper order and choose the most appropriate sequence from the alternatives provided below the question. 1. Shoulder 2. Wrist 3. Elbow 4. Palm

  1. Finger

Ans: 5,4,3,2,1

Ques 88. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes in the third position. (A) Alive  (B) Afforest  (C) Anticipate  (D) Appreciate

Ans: Anticipate

Ques 89. Choose the correct alternative. Scribbler : Write : : Stammerer : ?

Ans: Speak

Ques 90. In the following four words, three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the one.

Ans: Aeroplane

Ques 91. Choose the missing terms out of the given alternatives. A, Z, X, B, V, T, C, R, ?, ?

Ans: P, D

Ques 92. If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is

Ans: 50%

Ques 93. Five years ago average age of P and Q was 15 years. Average age of P, Q and R today is 20 years. How old R will be after 10 years ?

Ans: 30

Ques 94. Find the greatest number which. on dividing 1661 and 2045, leaves a reminder of 10 and 13 respectively,

Ans: 127

Ques 95.

Ans:

Ques 96. A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 6 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 4 litres a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak the tank is empty in 8 hours. The capacity of the tank (in litres) is

Ans:  

Ques 97. Blaise Pascal is associated with

Ans: Calculating Machine

Ques 98. The process of transfer of heat by matter but without actual movement of the particles themselves is called

Ans: Radiation

Ques 99. Which of the following is known as ‘Laughing Gas’ ?

 Ans: N2O

Ques 100. Which drugs are used to lower the body temperature ?

 Ans: Antipyretics

37 thoughts on “HSSC Clerk Answer key 4 December Evening session question paper solution

  1. sir, ashok ke silalek ki li pi karosti hai, or ban ki moon ka karyakal 5 year hai, or parsun ka suman hai, internet pe check kar ke dek lo

  2. Question no 15 answer is given wrong
    Becoz question is asking area
    Not according to population
    So answer is according to options
    Hisar
    And train question answer is 30 km/hr

  3. Are sir, inhe jera dobara check karo!
    Dececember,4,2016 evening session
    Booklet series(c)
    Q.no.66 ka 54231
    Q.no.40 ka 30 km/hr
    Q.no.44 ka phloem & xylem
    Q.no.69 ka Aeroplane
    Q.34_? ,Q.74_?

    1. Ans.96
      A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 6 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 4 litres a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak the tank is empty in 8 hours. The capacity of the tank (in litres) is
      5780 litres
      5770 litres
      5760 litres
      5750 litres
      Answer: Option C
      Explanation:
      Work done by the inlet in 1 hour =
      16−18=124Work done by inlet in 1 min=124∗160=11440=>Volume of 1/1440 part = 4 liters
      16−18=124Work done by inlet in 1 min=124∗160=11440=>Volume of 1/1440 part = 4 liters

      Volume of whole = (1440 * 4) litres = 5760 litres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *