HSSC Clerk Answer Key 4 December Morning session Question Paper Solution

Clerk Exam 4 December morning Answer key/ Question paper solution download here. HSSC Clerk 4 Dec question paper morning download here

Ques 1. Four pairs of words are given, out of which the words in three pairs bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Ans : Beautiful : pretty

Ques 2 : Choose the odd one.

Ans : nprs

Ques 3 : Complete the given series :

12, 32, 72, 152, (……..)

Ans :312

Ques 4 : In the given letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

Ans : babbb

Ques 5 : If the letters in PRABA are coded as 27595, and THILAK are coded as 368451, how can BHARATHI be coded ?

Ans : 96575368

Ques 6 : Evaluate : underroot of 6084

Ans : 78

Ques 7 : If Rs 782 is divided into three parts, proportional to 1/2 : 2/3 : 3/4, find the first part

Ans : 204

Ques 8 : Ratio between the ages of Akhil and Deepak is 4:3, after 6 years Akhil’s age will be 26 years. What is Deepak’s present age ?

Ans : 15

Ques 9 : A does a work in 10 days and B does the same work in 15 days. In how many days they together will do the same work ? 

Ans : 6

Ques 10 : A man crosses a 600 metre long street in 5 minutes. What is the speed in km/hr ?

Ans : 7.2

Ques 11 : The metallurgical process in which depressant is used 

Ans : Froth Floatation

Ques 12 : Resistance of which metal is least ?

Ans : Silver

Ques 13 : Blood vessels which carry blood from organ to heart 

Ans : Vein

Ques 14 : Which is not necessary for photosynthesis ?

Ans : oxygen

Ques 15 : A device used for producing electric current is called a

Ans : generator

Ques 16 : Out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. LUDICROUS

Ans : Absurd

Ques 17 : opposite of CARNAL

Ans : Spiritual

Ques 18. Out of the four alternatives, choose the one which best conveys the meaning of the phrase.

An old unmarried woman.

Ans : Spinster

Ques 19. Fill in the blank with appropriate Preposition choosing from the four alternatives given below the sentence : The lives of great men inspire us _______  hopes of bright future.

Ans : To/with (yet to confirm)

Ques 20 : Choose the correctly spelt word.

Ans : Mendacious

Ques 21 : ‘ खोदा पहाड़ निकली चुहिया’ लोकोक्ति का सही अर्थ क्या है ?

Ans : परिश्रम को देखते हुए बहुत कम फल मिलना

Ques 22 : कनक कनक ते सो गुनी मादकता अधिकाय – इस पंक्ति में कौन सा अलंकार है ?

Ans : यमक अलंकार

Ques 23 : शुद्ध शब्द का चयन करो। 

Ans : उज्जवल

Ques 24 : ‘क्या भूलूं क्या याद करूँ’ आत्मकथा के लेखक कौन हैं ?

Ans : हरिवंशराय बच्चन

Ques 25 : सूर्योदय में संधि विच्छेद क्या है ?

Ans : सूर्य + उदय

Ques 26 : ‘उल्लेख’ का सही संधि विग्रह है 

Ans : उत् + लेख

Ques 27 : निम्नलिखित में से किस समूह में सोने के पर्यायवाची शब्द विधमान हैं ?

Ans : कंचन, कनक, हाटक

Ques 28 : वर्ग ‘अ’ में दिए गए अलंकारों के उदाहरणों को उनके नाम के साथ वर्ग ‘ब’  से मिलान कीजिये :

Ans : C

Ques 29 : ‘सुषुप्ति’ शब्द का विलोम रूप क्या होता है ?

Ans : जागृति

Ques 30 : समस्त पद और समास का सही मिलान कीजिये :

Ans : B

Ques 31 : Who has won the 2016 Scholastic Asian Book Award (SABA) ? 

Ans : Aditi Krishna Kumar

Ques 32 : Jhulta Minar or Shaking Minarets of Sidi Bashir Mosque are situated at

Ans : Ahmedabad

Ques 33 : The title ‘Punjab Kesari’ was conferred to

Ans : Lala Lajpat Rai

Ques 34 : Which city of Gujarat has the highest population ?

Ans : Ahmedabad

Ques 35 : How many members in Rajya Sabha can be appointed by President of India ?

Ans : 12

Ques 36 : Which number sequence of the following represents a correct sequence from small to big ?

Ans : C

Ques 37 : Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes in the fourth position. Bishop, Bifocal, Bicycle, Bitter

Ans : Bitter

Ques 38 : Five boys took part in a race. Raj finished before Mohit but behind Gauray. Ashish finished before Sanchit but behind Mohit. Who won the race ?

Ans : Gaurav

Ques 39 : Choose the correct alternative. Accommodation : Rent : : Journey : ? 

Ans : Fare

Ques 40 : Find out the wrong term in the given series.

                   5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

Ans : 27

Ques 41 :  A man buys oranges at 5 a dozen and an equal number at Z 4 a dozen. He sells them at 5.50 a dozen and makes a profit of 50. How many oranges does he buy ?

Ans : 50

Ques 42 : The average of 17 numbers is 10.9 and if the average of first nine is 10.5 and that of the last nine is 11.4. The middle number is _______

Ans : 11.8

Ques 43 :  If 6m = 46656, what is the value of 6m -2 ?

Ans : 1296

Ques 44 : (10)^150 ÷ (10)^146

Ans : 10000

Ques 45 : Pipes A and B can fill a tank in 5 hours and 6 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the three Pipes are opened together, then the tank will be filled in _________ ?

Ans : 3,9/17

Ques 46 : Who invented the Air-plane ?

Ans : Wright Brothers

Ques 47 : Sound travels fastest through __________ ?

Ans : Steel

Ques 48 :  Which of the following constituents of pollutant exhaust is hazardous to man ?

Ans : Carbon Monoxide

Ques 49 : Which of the following combination of chromosomes is present in males ?

Ans : XY

Ques 50 : What is the main component of bones and teeth ?

Ans : Calcium Phosphate

Ques 51 :  According to Census-2011, women literacy rate is maximum in which district of Haryana ?

Ans : Gurgaon

Ques 52 : Adi Badri is associated with the Holy River ?

Ans : Saraswati

Ques 53 : Which campaign was started by Prime Minister Shri Narendra Modi from Panipat ?

Ans : Beti Bachao Beti Padhao

Ques 54 : Which district of Haryana abundant in Mineral Resources ?

Ans : Mahendragarh

Ques 55 : Which freedom fighter was the Editor of the newspaper `kohinoor’ ?

Ans : Balmukund Gupta

Ques 56 : Tangri river of Haryana originates from ?

Ans : Morni Hills

Ques 57 : The Animal Husbandry and Dairying Department of Haryana has set a target to Cover cattles under the Pashudhan Bima Yojana.

Ans : 1 Lakh

Ques 58 : Who was the ruler of Rewari at the time of Akbar ?

Ans : Hemchandra

Ques 59 : Which famous personality associated with Mokhra Village of Rohtak ?

Ans : Sakshi Malik

Ques 60 : National Dairy Production Research Institute is situated in which city ?

Ans : Karnal

Ques 61 : Sultanpur Bird Sanctuary is situated in which district of Haryana ?

Ans : Gurgaon

Ques 62 : In Haryana Government minister Narbir Singh belongs to which constituency ?

Ans : Badshahpur

Ques 63 : How many districts were there in Haryana at the time of its formation ?

Ans : 7

Ques 64 : Who was the last Hindu ruler of the Delhi kingdom ?

Ans : HemChandra

Ques 65 : Bir Bara Ban Wildlife Animal sanctuary is in the district of _______ ?

Ans : Jind

Ques 66 : The woman mountaineer, who climbed the Mount Everest twice, is __________ ?

Ans : Santosh Yadav

Ques 67 : Which one of the following is not correctly matched with reference to ministers and their portfolio ?

Ans : A) Capt Abhimanyu – Animal Husbandry

Ques 68 : Thanesar was the capital of which king ?

Ans : Harshawardhan

Ques 69 : Sportsperson Ram Mehar Singh is associated with ?

Ans : Kabaddi

Ques 70 : How many members are nominated in Rajya Sabha from Haryana ?

Ans : 5

Ques 71 : Which of the following metals was not known to the people of the Indus Valley Civilisation ?

Ans : Iron

Ques 72 : Where did Buddha deliver his first sermon ?

Ans :  Sarnath

Ques 73 : Which river flows between the Satpura and the Vincifiya mountains ?

Ans : Narmada

Ques 74 : Where will you find the Bandipur National Park ?

Ans : Karnataka

Ques 75 : Who presides over a joint session of Parliament ?

Ans : Speaker

Ques 76 : Arvind Panagariya is vice-chairman of ________ ?

Ans : Niti Ayog

Ques 77 :  When was the RBI established ?

Ans : 1935

Ques 78 : During which period did India observe ‘Plan Holiday’ ?

Ans : 1966-69

Ques 79 : Till which year lion was the national animal of India ?

Ans : 1972

Ques 80 : What is the normal playing time of the full version of the National Anthem ?

Ans : 52 seconds

Ques 81 : Which was the first Open University in India ?

Ans : Andhra Pradesh Open Uni

Ques 82 : In which city is the Lake Palace located ?

Ans : Udaipur

Ques 83 : From whose rule was Goa liberated in 1961 ?

Ans : Portuguese

Ques 84 : Name the President who declared internal emergency following the Allahabad High Court’s Judgement regarding Indira Gandhi’s election.

Ans : Fakhruddin Ali Ahmed

Ques 85 : What is the correct chronological order in which the following rulers ruled in India ?

Ans : B ) Iltutmish/ Allauddin Khilji/Shershah Suri/ Akbar

Ques 86 : Which one of the following pairs is correctly matched ?

Ans : Kalpakkam – Tamilnadu

Ques 87 :  What causes earthquakes ?

Ans : Tectonism

Ques 88 :  If the difference in time between two places is one hour, what is the difference between their meridians ?

Ans : 15º

Ques 89 : Where is the headquarters of the International Monetary Fund ?

Ans : Washington DC

Ques 90 : What is the tenure of a judge of the International Court of Justice?

Ans : 9

Ques 91 : Which vitamin is received by human body through sun bathing ?

Ans : Vitamin B

Ques 92 : Which of the following is affected by rickets M the human body ?

Ans : Bones

Ques 93 : The terms ‘Liberty, Equality and Fraternity’ came into limelight with ______ ?

Ans : French revolution

Ques 94 : Which day is Observed as Human Rights Day ?

Ans : Dec 10

Ques 95 : Which metal is added to steel to make it stainless steel ?

Ans : Chromium

Ques 96 : Who has been sworn-in as the Chief Justice of Patna High Court in July 2016 ?

Ans : Iqbal Ahmed

Ques 97 :  In August 2016, who is appointed as Prime Minister of Tunisia ?

Ans : Youssef Chahed

Ques 98 : Virginia Thrasher won the first gold medal of the Rio 2016 Olympic Games in the women’s 10 metre air-rifle event. She belongs to ____________ ?

Ans : US

Ques 99 :  “Yaad Karo Kurbani” celebration was launched by Prime Minister Narendra Modi at ______ ?

Ans : Ali Rajpur Madhya pradesh

Ques 100 : Who was the Indian flag bearer in Rio Olympics-2016 ?

Ans : Abhinav Bindra

29 thoughts on “HSSC Clerk Answer Key 4 December Morning session Question Paper Solution

  1. Many answers are wrong in answre key so this is fake every one trust only in final result………..wiil be come soonnnnnnnn

  2. “उज्ज्वल ” लिखना हम बचपन में ही सीख गये थे ! aur aap abi tak nahi
    ye apki problem nahi h ji pure desh ki yehi problem hai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *